Juba avoimena

Keväällä Poriconissa Jussi ”Juba” Tuomola innostui Jouko Ruokosenmäen haastateltavana jutustelemaan vapaasti. Retsi oli paikalla kameroineen kun suursuosikki avautui.

Strippisarjakuvista Jubaa ihmetyttää Dilbert ja sen piirtäjä Scott Adams. Cancelointi, sensuuri ja itsesensuuri tulevat näin käsiteltyä haastattelussa perusteellisesti. Mielenkiintoista on kuulla myös tekijän omaa analysointia Viivin ja Wagnerin onnistumisesta ja merkityksestä sarjakuvaskenelle laajemminkin.

Juba puhuu myös uusien tietoteknisten apujen käyttämisestä sarjakuvan tekemisessä. Alkukesästä hän vielä ennakoi oman fontin käyttöönottoa ja lokakuun lopussa 2023 nähtiinkin Hesarissa ensimmäinen koneella tekstattu Viivi ja Wagner. Myös ChatGPT:ä on kuulemma tullut kokeiltua.

”Ulkomaanvalloitus” on ollut jo pitkään Juban mielessä, mutta oikeita kontakteja ja sopivaa nostetta ei toistaiseksi ole löytynyt. Jutustelu siirtyy lopulta piirtäjän arkeen Espanjassa ja kuullaanpa myös anekdootteja uran varrelta Angoulemesta ja Helsingistä.

Porin haastattelua on täydennetty Juban Kirjamessuvierailulla, missä promottiin Fyffe -lastensarjakuvia. Videon leikkaaja SidSid Keränen taltioi. Lopputuloksena puoli tuntia mitä parhainta sarjakuviin liittyvää katsottavaa!

Tämän videon myötä Poriconi2023-tallenteidemme sarja tuli täyteen. Aikaisemmin kanavalla on nähty Petteri Tikkanen promoamassa Black Peider-elokuvaa sekä Kari Sihvonen taituroimassa graffitia Annikselle, missä Porin festarit pidettiin nyt toista kertaa.

Jätä kommentti