Joonas ja Fauni-peikot

Fauni-peikot tulivat suomalaisille tutuksi 1960-luvun puolivälissä television välityksellä. Helena Kuuskoski alkoi valmistaa Fauni-nukkeja 1950-luvun lopulla ja seuraavalla vuosikymmenellä hän rakensi miehensä, näyttelijä Martti Kuuskosken kanssa teemapuiston Järvenpäähän. Myös legendaarinen sarjakuvapiirtäjä Joonas päätyi töihin Atelier Faunin studiolle, joka työllisti useampiakin sarjakuvapiirtäjiä. Juuri Faunissa Joonas tapasi (ensimmäisen ja ehkä myös ainoan kerran?) Seppo Lindqvistin, joka vaihtoi juuri tuolloin vakityönsä vapaan sarjakuvataiteilijan taloudellisesti epävarmaan arkeen. Lindvistin ura on edelleen dokumentoimatta, muum muassa kuolinvuoden osalta, mutta jonkin verran tietoa hänestä löytyy Parhaat pilapiirtäjämme -kirjasta. Joonaksen ohella tunnistettavin Fauni-piirtäjä on Auvo Taivalvuo, joka tuotti peikoista runsaasti materiaalia jo ennen ”Joonaksen aikaa” ja myös sen jälkeen.
Haastattelimme Veikko ”Joonas” Savolaista muutamaan otteeseen kesällä 2016, juuri ennen taiteilijan kuolemaa. Myöhemmin kuvasimme Joonaksen tarinoiden siteeksi lisää materiaalia ja lueskelimme Peikkomaailma -sarjakuvat Uusi Maailma -lehdestä. Syksyn 1968 ja kevään -69 aikana niitä julkaistiin kaikkiaan 24 kappaletta.

Metsässä kun ollaan, on luonnollista että sarja seuraa ilmestymisajankohtansa vuodenkiertoa syksystä lumisen talven kautta kevääseen. Jaksosta 11 lähtien sivut on numeroitu. Joonas sovitti joskus jopa filosofiseksi yltyvät vitsinsä yleensä neljään tai viiteen ruutuun. Tästä nähtiin vain muutama poikkeus. Peikkomaailma-sivujen ruututaitto oli vaihtelevaa ja Fauni-peikkojen positiivinen energia sekä sarjan pirteä väritys teki siitä mainiota luettavaa lapsille. Todellakin, useimmista muista kotimaisista piirtäjistä poiketen Joonas pääsi jo varhain tekemään värillisiä töitä.

Videosarjan toisessa osassa Retsi vetää keskusteluun mukaan Angry Birdsit, eikä vertaus lopulta ole niin kaukaa haettu kuin luulisi. Vihaisten lintujen tapaan touhukkailla peikoilla on nimittäin oma arkkivihollisensa. Lättämatojen tiedetään häirinneen alituiseen peikkokodon rauhaa ja Joonaskin kuvaa yhden episodin tästä ”taistelusta”. Muutamasta Peikkomaailman jaksosta tarkkaavainen ja tekijän tunteva lukija tunnistaa jopa viittauksia Joonaksen omaan elämään.

Ensimmäisen osan kesto on noin 9 ja puoli minuuttia, samoin toisen.

Metatietoa

P. A. Manninen ja Hannele Kivilahti avasivat ystävällisesti kotinsa ja esittelivät Fauni-tuotekokoelmiaan. Lopulta tarina muotoutui kaksiosaiseksi ja leikkaaja, Retsi päätti jättää Fauni-keräilyä sekä peikkojen ulkomaanvalloitusta käsittelevät rönsyt kokonaisuuden ulkopuolelle. Sen sijaan Joulumaa -huvipuistohanketta käsitellään toisen osan loppupuolella, vaikka Joonaksen Joulumaa-piirroksista on julkaistu SarajkuvaTV:ssä jo muutama vuosi sitten myös erillinen video.

Ylen Papukaija -lastenohjelma vieraili Peikkomaassa kesällä 1965 ja pätkä siitä löytyy jopa Ylen elävästä arkistosta. Edellä mainittujen lisäksi muina lähteitä olivat juttua rakennettaessa:
Vuoden 1968 Uusi Maailma -lehdet, Valitut Palat joulukuulta 1969, Helsingin Sanomien artikkelit 22.10.2011, 12.5. 2017, 3.9.2017, 6.6.2020,  Aamulehti 25.12. 2019 ja 27.6.2020, Päivälehden Museon Joonas ja kisällit -näyttely sekä huvipuisto.net ja tietenkin myös Kvaak.fi sarjakuvaportaali sekä Sarjainfo -lehti.

Joonaksen seinämaalauksesta lienee säilynyt vain Helena Kuuskosken ottama mustavalkoinen valokuva, jota päätimme käyttää siteerauksenomaisesti. Järvenpään museo taas on kaiketi säilönyt valokuvia Peikkomaailmasta, mutta me tulimme toimeen lainaamalla videolle Hesarin juttua, postikorttikuvia sekä paljastamalla Fauni-teatteriin liittyvän interiöörin Tertsin kotialbumin kätköistä.

Oikaisuja videon puheisiin: Vaikka Joonas toisin väittää, Jussi Talvi toimi 1960-luvun lopulla nimen omaan Uusi Maailma -lehden päätoimittajana ja julkaisi sen Lasten Maailma -osastossa Peikkomaailma -sarjakuvaa.

Ainakin Valittujen Palojen Suomenkielisessä laitoksessa julkaistu ”Peikkosatu” -artikkeli sisälsi seitsemän sivua, eikä viisi.

Videoilla mainitut henkilöt:
Helena Kuuskoski
Martti Kuuskoski
Veikko “Joonas” Savolainen
Auvo Taskinen
Auvo Taivalvuo
Seppo Lindqvist
George Kent
Jussi Talvi
Niilo Tarvajärvi
Risto Mäkinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s