Blueberryjen järjestys

wp_1Viime vuosikymmenten aikana on suomeksi saatu muutama kokoomajulkaisujen sarja klassisista, kaikkein mestarillisimmista frankofonisen kielialueen sarjakuvista niiden alkuperäisessä ilmestymis-järjestyksessä. On Lucky Luke -kirjastoa ja Niilo Pielisen koottuja, ynnä muuta Nyt päästään herkuttelemaan myös Blueberry -integraaleilla.

Moni tämän tyyppinen julkaisusarja on saattanut jäädä kesken, suunniteltu alun perinkin vaillinaiseksi tai jäänyt kokonaan ilmestymättä suomeksi. Jonkinlaista rajaamista tekee myös yleiskustantamo Like, joka kokoaa vain tiettyjen tekijöiden Blueberry-nimisestä hahmosta tekemät seikkailut. Mutta väliäkös hällä, sillä kyseessä on sarjakuvan alkuperäiset, ja monen mielestä myös parhaat tekijät.

BB -historiaa

SarjakuvaTV ei ottanut ‒ ainakaan vielä, käsittelyyn ”parhaita Blueberryjä” vaan aloitamme alusta. Puhumme ensimmäisestä juonijatkumosta. Se julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran jo 1970-luvun alussa, mutta sen koomin sarjaa ei ole nähty täällä kokonaisena. Näistä Navaho -sarjan albumeista muita arvokkaammiksi on keräilypiireissä kohonnut sen kolmas osa, Yksinäinen kotka, mutta ylipäätään pian 50 vuotta täyttävät kirjat on kaikki luettu melko loppuun.

Alun perin sarja saikin nimensä sen ensimmäisestä tarinasta. Käsikirjoittaja Jean-Michel Charlierin (1924-1989) oli tarkoitus kertoa aavikkointiaanien alueelle, jonnekin Amerikan eteläisten osavaltioiden seudulle perustetun, Fort Navaho -nimisen sotilastukikohdan elämästä. Sarjaa julkaistiin kunnianhimoisten ja pystyvien käsikirjoittajien, Charlierin ja René Goscinnyn, sekä piirtäjä Albert Uderzon perustamassa Pilote -lehdessä jo vuosia ennen kuin sen suomalaisversio alkoi ilmestyä Zoomissa (1972-1974). Yksi sinitakeista, Mike Steve ”Blueberry”, nousi kuitenkin nopeasti nuorten ranskalaislukijoiden suosikiksi ja näin koko sarjan päähenkilöksi.

Meillä sarja alkoi sen hetken uusimmasta tarinasta, ja vasta Zoom-lehden lakkautuksen jälkeen luutnantti Blueberryn seikkailujen alkuvaiheet julkaistiin Zoom-albumisarjassa. Tämähän ei ole mitenkään poikkeuksellista, kaikki klassiset eurooppalaissarjat, etunenässä Tintti, Asterix, Lucky Luke, Ahmed Ahne ja Valerian noudattivat samaa kaavaa. Albumijulkaisu kulki ensin Ranskan tahtiin ja jossain vaiheessa, kaupallisen suosion vakiinnuttua, uusimpien seikkailujen välissä alettiin tarjoilla myös alkupään tarinoita.

Otavan jälkeen Blueberryyn tarttui Semic, julkaisten sitä Mustanaamiossa ja Super-Ässä-Sarjakuvalehdessään jatkosarjana sekä sarjan spin-offia, Colin Wilsonin piirtämää kersantti Blueberryä albumeina. Myös Jalava kokeili sarjaa vielä 1980-luvulla, saaden tosin ulos vain kaksi luutnantti Blueberryä. Lopulta, 1990 -luvun alkupuolella Like lähti mukaan leikkiin, aloittaen Giraudin piirtämän sarjan lähes alusta, sen kuudennesta kirjasta, kohdasta johon Zoom-albumien tarinakokonaisuus oli päättynyt.wp_25

Vain innokkaimmat fanit ovat pysyneet mukana tässä ”ylimääräisessä juonikuviossa” ja tietenkin nettiin on jälkikäteen koottu tietoa niitä varten, joita Blueberryn kronologia kiinnostaa.

Liken ensimmäinen yritys apassisodista kertovan Navaho-tarinakokonaisuuden kanssa jäi ikävästi kesken. Julkaiseminen päättyi (2009) toiseen kirjaan. Nämä albumit muistetaan lähinnä epäonnistuneesta värityksestä, joka pyrkii myötäilemään sarjan myöhempiä osia, mutta näyttäytyy vain kalpeana aavistuksena alkuperäisestä. Fort Navahon alkulehdille painettiin lisäksi ensimmäistä kertaa ja auttamattoman myöhässä, seikkailujen alkuperäinen järjestys.

Kolmas kerta toden sanoo

Tieto Liken integraalihankkeesta saavutti onnelliset fanit vuonna 2016. Pettymys oli kuitenkin melkoinen, kun julkaiseminen aloitettiin ranskalaiskirjojen kolmannesta osasta. Teknistaloudellisista syistä kokoomakirjoja ei ole edelleenkään numeroitu (lukuunottamatta toista suomalaisjulkaisua, jonka kannessa komeilee ilmeisesti vahingossa numero neljä). Blueberryn ystävät kuitenkin iloitsevat siitä että jälkijunassa myös integraalit 1 ja 2 on nyt saatu suomeksi. Kaiken kukkuraksi kokoomakirjojen sarjan tulee päättämään sen viimeiseen osaan mukaan otettu Apassit -albumin tarina, jota ei ole meillä ennen nähty! Kun vielä kolmososan uusintapainos saapuu toivon mukaan alkuvuodesta 2020, koko Giraudin Blueberry-saaga on mahdollista hankkia hyllyyn näyttävänä kokonaisuutena.

Blueberryn tekijät

Piirtäjä Jean ”Moebius” Giraud (1941-2012) tunnetaan Suomessa parhaiten ehkä juuri Blueberrystä. Hän kuuluu kiistatta maailman kaikkien aikojen parhaiden sarjakuvapiirtäjien joukkoon. Ennen ryhtymistään yhteistyöhän Charlierin kanssa hän opiskeli alaa Jean ”Jijé” Gillainin (1914-1980) työhuoneella, avustaen lännensarja Jerry Springin tussauksessa. Ensimmäisten viiden Blueberry-albumin mittaan Giraud kasvaa täysveriseksi ammattilaiseksi, jättäen pian varjoonsa oppi-isä Jijén.

Giraudin suvereenisuus näkyy parhaiten hänen viivassaan. Oli se sitten ohutta tai paksua, siveltimellä tai kynällä tehtyä, siitä paistaa läpi piirtämisen helppous ja oma tulkinta. Gir hallitsee muodot, valojen ja varjojen kuvauksen niin kuin ne kerrontaa rytmittävä sarjakuvapiirtäjä vain voi hallita.

Alkuperäinen Blueberry on käsikirjoittaja Charlierin luomus. Ennen tätä lännensarjaa hän oli ehtinyt käsikirjoittaa montaa nuorten sarjaa. Näistä meilläkin on nähty Jijén ja Uderzon kuvittama Ilmojen haukat (Semic Press 1971, Lukupiste 1972, Egmont 2009) ja toinen, varhaisempi ilmailusarja Buck Danny (Semic Press 1972), sekä tietenkin omat integraalinsakin saanut Punaparta. Blueberry kuitenkin poikkesi Charlierin aiemmista luomuksista siinä, että kirjoittaja lähti alusta asti hahmottelemaan sankarille pidempää, elämänmittaista tarinakaarta.

wp_3SarjakuvaTV:n mustikkapaikat

Saimme vieraaksemme kääntäjä Jukka Heiskasen. Toimittaja Tertsin lailla, hän on armoton Blueberry-fani, mutta hän on myös suomentanut osan sarjakuvista sekä integraalien esseistä. Asiaa aiheesta riittää, ja kolmeen osaan jaettu Blueberry-speciaali suo noin tunnin kestostaan huolimatta mahdollisuuden vain sarjan pintapuoliseen käsittelyyn. Tavoitteenamme on vältellä juonipaljastuksia, joten tyydymme lähinnä nippelitiedoilla briljeeraamiseen ja sarjan tekijöiden esittelemiseen.

Blueberry osa 1Blueberry osa 2 – Blueberry osa 3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s